Opleiding tot Buteyko specialist

De Vereniging van Buteyko Therapeuten(VBT) heeft ten doel het bevorderen van de gezondheid van mensen met aandoeningen ten gevolge van bovenmatige longventilatie door toepassing van de Buteyko methode. Het opleiden van Buteyko specialisten is voor de Vereniging van essentieel belang.

Hoe word ik Buteyko specialist?

De opleiding wordt gegeven aan fysiotherapeuten, medici, paramedici, logopedisten, trainers en coaches die een medische of paramedische vooropleiding hebben. Indien u deze niet heeft, kunt u dit compenseren met een cursus Medische Basiskennis op HBO-niveau.
De Buteyko-opleiding wordt gegeven door Masha Anthonissen-Kotousova, de senior Buteyko-specialist, die meer dan dertig jaar ervaring met de Buteyko-methode heeft en is gecertificeerd door dr. Buteyko als opleider van Buteyko-specialisten.
Voordat u de opleiding begint, is het nodig een Buteyko-cursus te volgen om zelf te ervaren hoe de Buteyko-methode werkt.  De aanstaande Butyko-specialist dient eerst de eigen gezondheid door de Buteyko-training zo nodig te herstellen. 

Het theoretische deel van de opleiding duurt ca. veertig uur. U bestudeert achtergronden en de belangrijke momenten van de Buteyko-methode. Hiervoor is het nodig een seminar te volgen dat enkele werkdagen duurt. Na dit seminar bent in staat alle vragen van het opleidingsprogramma te kunnen beantwoorden. 

Vervolgens begint u met cursisten te werken om eigen ervaring als Buteyko-specialist op te bouwen. U krijgt steun en advies van Masha Anthonissen-Kotousova en de andere VBT-leden bij moeilijke gevallen, vragen etc. Nadat u dertig mensen de Buteyko-methode succesvol heeft geleerd, krijgt u een certificaat van Buteyko-specialist.
  
Het volgen van het seminar voor de opleiding tot Buteyko-specialist kost 2.500 euro. 

De VBT organiseert 1 à 2 keer per jaar een nascholingscursus waarin o.a. ervaringen van Buteyko-specialisten worden uitgewisseld, interessante casussen en wetenschappelijke onderzoeken worden besproken.

Voorwaarden

Een medische of paramedische vooropleiding. Indien u deze niet heeft, kunt u dit compenseren met een basiscursus medische kennis op HBO-niveau.

Opleidingstraject

Masha Kotousova is senior Buteyko specialist en gecertificeerd door professor Buteyko als opleider van Buteyko specialisten.

Henriette Karsten is logopedist, gezondheidswetenschapper en Buteyko specialist, opgeleid in Nederland door Masha. Tevens afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht in Gezondheidswetenschappen met een Master thesis over adem.

U volgt een theoretische opleiding van 40 uren op het Buteyko Centrum. Hier leert u de theorie, die ten grondslag ligt aan de Buteyko methode. 

U volgt lezingen, waarna u de mondelinge examenvragen moet kunnen beantwoorden, waaruit uw kennis blijkt.
U heeft zelf een controle pauze van minimaal 40 seconden.
Voorafgaand en na afloop van de theoretische opleiding heeft u een ontmoeting online met Henriette om nog aanwezige vragen te verhelderen en indien gewenst presentatievaardigheden en spreektechniek aan te scherpen. Kosten: 150 Euro.
Daarna start u als aspirant Buteyko specialist en werkt zelfstandig met clienten, daarbij ondersteund door gecertificeerde Buteyko specialisten.

U maakt 50 schriftelijke behandelverslagen en laat deze becommentarieren door de Buteyko opleider.

Als u 50 clienten succesvol heeft begeleid, wordt u Buteyko specialist met een officieel VBT certificaat.

De kosten voor de theoretische opleiding bedragen 2500 Euro. Dit is inclusief de begeleiding tot gecertificeerd Buteyko-specialist.

Nascholing

Na doel is 2x per jaar een nascholingscursus te organiseren.

Opleiding

Tevens verzorgt de VBT de officiele opleiding tot Buteyko® specialist volgens kwaliteitsrichtlijnen. De VBT bewaakt de kwaliteit van de Buteyko methode en stelt kwaliteitseisen aan Buteyko specialisten.

Bent u op zoek naar een Buteyko-specialist? Ga dan naar: “Vind een Buteyko-specialist

Hier vindt u alle in Nederland werkzame Buteyko specialisten die zijn opgeleid door Masha Anthonissen-Kotousova, leerlinge van Buteyko. Zij werken volgens de normen van de Buteyko Kliniek Moskou en bewaken de authenticiteit van de Buteyko methode.

Heeft u vragen of wilt u contact met de vereniging?

Stuur ons dan een bericht en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.