De werking van de Buteyko Methode

De kern

De kern van de Buteyko methode is bewustwording van de eigen ademhaling. Daarnaast worden speciale oefeningen aangeleerd om de ademhaling rustiger te maken zodat deze past bij de inspanning van het moment. Je leert om altijd door de neus te ademen. Voor veel mensen zal dit vreemd aanvoelen na jarenlange mondademhaling. Na een tijdje zullen de oefeningen de chemo-receptoren in de hersenen instellen op een nieuwe ademfrequentie en ademdiepte. Het voelt dan als vanzelfsprekend en natuurlijk om minder te ademen. Daarna is het belangrijk om de ademhalingsintensiteit regelmatig te meten en in stressvolle perioden zal het nodig zijn om extra oefeningen te doen om klachten te voorkomen.

Mensen leren de methode door zelfonderzoek en noteren de voortgang van de verbeteringen door het volgen van een actieplan. Ontspanningsoefeningen vanuit verschillende methoden kunnen worden toegevoegd om stress en diepe ademhaling te verminderen tijdens het oefenen.

De oefeningen worden over het algemeen aangeleerd gedurende 5 lessen van ongeveer 1 tot 1 ½ uur. Mensen met ernstige klachten zullen al snel meer energie hebben en vermindering van de klachten constateren. Hoe meer chronische klachten, hoe meer tijd het zal vragen om de ademhaling te stabiliseren, maar verbeteringen zullen snel gevoeld worden. Hierna zal de Buteyko therapeut een vervolgtraject voorstellen afhankelijk van de ernst van de klachten.

Het is belangrijk dat de patiënt contact houdt met de eigen arts en alleen medicijngebruik vermindert in overleg met deze arts.

Is de methode veilig?

De Buteyko methode heeft weinig risico. In sommige gevallen is enige voorzichtigheid geboden, bijvoorbeeld bij suikerziekte, hoge bloeddruk en de eerste 3 maanden van de zwangerschap. De behandeling verstoort de relatie tussen arts en cliënt niet, en de arts blijft verantwoordelijk voor het medicijngebruik. In het algemeen zullen artsen tevreden zijn wanneer een cliënt minder medicijnen nodig heeft, al zijn zij soms in eerste instantie wat sceptisch.

Is de methode getest en bewezen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Buteyko methode effectief is. Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek: ga naar: links.

Heeft u vragen of wilt u contact met de vereniging?

Stuur ons dan een bericht en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.