Wie is Buteyko?

Dr. Buteyko is de grondlegger van deze methode en was er al vroeg bij met betrekking tot een ultiem gezonde levensstijl. Het viel hem op dat zieke mensen dieper ademde en wanneer ze minder gingen ademen ze beter werden. Lees meer over de grondlegger, dr Buteyko.

Buteyko

Konstantin Buteyko, fysioloog en arts, is geboren op 27 januari 1923 in de Oekraïne. Tijdens zijn studie polytechniek brak de Tweede Wereldoorlog uit, en werd hij als dienstplichtige opgeroepen. Na de oorlog besloot hij medicijnen te gaan studeren, en daarmee ‘de meest gecompliceerde machine die er bestaat’, het menselijk lichaam, te bestuderen. Tijdens zijn studie krijgt Buteyko de opdracht de ademhaling van zieke mensen te onderzoeken. Hij stelt vast dat de ademhaling van zieke mensen anders is dan van gezonde mensen. De adem is veel dieper geworden. Buteyko vraagt gezonde personen diep te ademen, en zij worden duizelig, misselijk, gaan piepend ademen, hoesten, krijgen hoofdpijn of vallen flauw. Toentertijd werd gedacht dat dit veroorzaakt werd door een teveel aan zuurstof in de hersenen.

Ontdekking

Na verloop van tijd vermoedt Buteyko dat diep ademen, ofwel hyperventilatie, een verandering teweegbrengt in de stofwisseling. Hij ontdekt dat hyperventilatie de fundamentele oorzaak is van astma en een aantal andere aandoeningen. Zelf heeft hij last van hoge bloeddruk en hoofdpijn. Hij meet zijn CO2 niveau en dat is lager dan de norm. Aangezien teveel ademen het CO2 niveau in longen laat dalen lijkt het verbeteren van de ademhaling de oplossing voor zijn fysieke probleem. Door zelf minder te gaan ademen wordt zijn hartslag rustiger, daalt zijn bloeddruk en verdwijnen de hoofdpijnen. Als hij weer dieper ademt, komen de klachten terug. Vanuit deze constatering gaat hij aan het werk met zijn patiënten. Uit onderzoek blijkt dat hyperventileren, verkramping van glad spierweefsel en irritatie van de luchtwegen veroorzaakt. Het chemische evenwicht van het lichaam raakt verstoord. Hij concludeert dat een aantal ziekten eigenlijk beschermende reacties van het lichaam zijn om er voor te zorgen dat de persoon minder gaat ademen, om zo het innerlijke milieu van de cellen in het lichaam in balans te houden.

Onderzoek

In 1960 wordt Buteyko hoofd in het Laboratorium van Functionele Diagnostiek in het Instituut van Experimentele Biologie en Geneeskunde in Siberië. Hij doet onderzoek naar de ademhaling van zowel zieke als gezonde mensen. Begin 1960 presenteert hij zijn werk aan collega’s en licht zijn visie en conclusies toe.Hij legt het verband tussen diep ademen, het CO2 niveau, spierspasme en de gevolgen voor de gezondheid. Tien jaar lang verzamelt Buteyko gegevens ter bevestiging van zijn theorie. Hij heeft voor 1967 al honderden patienten met astma, hoge bloeddruk en andere ziekten succesvol behandeld, en medisch specialisten opgeleid tot Buteyko-therapeut.

Acceptatie

Aanvankelijk heeft Buteyko weerstand ondervonden van de gevestigde orde, maar in 1985 bepaalt het Ministerie van Volksgezondheid van de USSR dat de Buteyko-methode de voorgeschreven behandeling van Bronchiale Astma is.

2003 Overlijdt Buteyko. Hij laat ons een krachtige methode na om vele aan hyperventilatie gerelateerde aandoeningen te verbeteren en te genezen.

Heeft u vragen of wilt u contact met de vereniging?

Stuur ons dan een bericht en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.