Theorie van de Buteyko-methode

Hoe ontstaan klachten en hoe genees je deze met de ademhaling?

Hoe begint u de Buteyko-mehode te leren? Met een diepe ademhaling, die 2 à 3 maal dieper is dan uw gewone ademhaling. Op die manier zijn 5 tot 10 inademingen al voldoende om bij een patiënt pathologische symptomen te laten verschijnen, zoals hoofdpijn, pijn in de hartstreek, pijn in de leverstreek, jeuk, een astma-aanval of neusverstopping. Deze symptomen kunnen verschillend zijn, maar de bovengenoemde symptomen komen het vaakst voor. Datgene wat u net heeft gedaan, is de test die als doel heeft om het effect van de diepe ademhaling te demonstreren en de meest kwetsbare systemen van uw lichaam te vinden. Dit is nu de test met diepe ademhaling. Als u de diepte van de ademhaling na deze test meteen vermindert, heeft u slechts 3 tot 5 minuten nodig om alle onprettige symptomen te laten verdwijnen.

Vervolgens worden speciale oefeningen aangeleerd die het koolstofdioxide in uw longblaasjes geleidelijk aan steeds iets laten stijgen. U bestudeert voorzichtig uw natuurlijke ademhaling en leert de voornaamste ademspier, het middenrif, maar ook uw lichaamsspieren te ontspannen. U leert de houding die u helpt de rustige ademhaling comfortabel vol te houden. Dit stopt en voorkomt aanvallen van de ziekte, kalmeert het zenuwstelstelsel in stressvolle periode en verbetert uw concentratievermogen. U leert om altijd door de neus te ademen. Voor sommige mensen zal dit na jarenlange mondademhaling eerst vreemd aanvoelen.. U leert hoe u de trap kunt oplopen en hoe u kunt bewegen en sporten zonder last te ervaren, maar juist de verbetering van de gezondheid. Na een tijdje zullen de oefeningen de chemoreceptoren in de hersenen instellen op een nieuwe ademfrequentie en ademdiepte. Het voelt dan als vanzelfsprekend en natuurlijk om minder te ademen. Ook tijdens het slapen wordt uw ademhaling vanzelf rustiger, u slaapt hierdoor beter, wordt niet meer moe wakker en bent fitter en vrolijker. Daarnaast is het belangrijk om de ademhaling regelmatig te meten. Meten is weten: door de controle pauze te meten kunnen wij precies zeggen hoe het herstel verloopt en wanner de mens helemaal gezond wordt.

Mensen met ernstige klachten zien sneller hoe de Buteyko-methode tegen diverse symptomen van de ziekte werkt. Maar hoe meer chronische klachten, hoe meer tijd het zal vragen om de ademhaling tot de norm te herstellen. Je Buteyko-specialist zal een vervolgtraject voorstellen afhankelijk van de ernst van de klachten.

Het is belangrijk dat de patiënt contact houdt met de eigen arts en alleen medicijngebruik vermindert in overleg met deze arts.

Samenvattend

1. Diepe ademhaling (longhyperventilatie) is schadelijk, want daardoor wordt bovenmatig koolzuurgas (CO2) afgescheiden en ontstaat er een tekort aan koolzuur in ons lichaam.

2. Een tekort aan koolzuur versterkt de verbinding tussen hemoglobine en zuurstof, zodat zuurstof minder goed kan worden afgescheiden en moeilijker bij onze cellen kan komen. Dus: hoe dieper de ademhaling, des te minder zuurstof er in de cellen van onze hersenen, ons hart en andere organen komt.

3. Om zich tegen deze bovenmatige uitscheiding van koolzuurgas te beschermen, vernauwt ons lichaam de uitstromingskanalen van koolzuurgas. De neus raakt verstopt, bronchiën vernauwen en bepaalde bloedvaten vernauwen. De gladde spieren van darmen en galwegen verkrampen. Na verloop van tijd begint zich sclerose van weefsels en bloedvaten te ontwikkelen.

4. Diepe ademhaling verstoort het zuur-base-evenwicht (pH) in ons lichaam. Om deze verstoring te compenseren verandert de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. Bovendien verandert de elektrolytische samenstelling van ons bloed. Als gevolg daarvan raakt de stofwisseling verstoort. De weerstand daalt, het immuunsysteem verzwakt en er ontstaat neiging tot verkoudheid en allergie.

5. Het tekort aan zuurstof in de hersenen wordt versterkt doordat ook de bronchiën en de bloedvaten vernauwen. Daarom geldt: hoe meer de mens ademhaalt, des te meer voelt hij een gebrek aan lucht en des te meer gaat hij proberen te ademen. Er ontstaat een vicieuze cirkel en de ziektes, die verbonden zijn aan een diepe ademhaling, krijgen een chronisch karakter.

6. Door vermindering van de ademhaling tot de norm worden de negatieve gevolgen van een diepe ademhaling voorkomen en verminderen of verdwijnen deze chronische ziektes geleidelijk.

Heeft u vragen of wilt u contact met de vereniging?

Stuur ons dan een bericht en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.